Top

De voor- en nadelen van strenge diëten

Sport en gezondheid > Gezondheid  > De voor- en nadelen van strenge diëten

De voor- en nadelen van strenge diëten

Iedereen wil wel lekker fit en slank zijn. En om dat te bereiken gaan een heleboel mensen op dieet. Het heeft een aantal voor- en nadelen om op dieet te gaan. Vaak is het beter om je levensstijl aan te passen. Zo is het makkelijker vol te houden en werkt het ook nog op de lange termijn. Bovendien voorkom je zo het jojo-effect. Wat zijn nou eigenlijk de voor- en nadelen van strenge diëten? En welk dieet werkt goed? Dat vertellen we je in deze blog.

Voordelen

Een van de voordelen van een dieet is dat je meer leert over voedingsstoffen. Waar je voorheen misschien helemaal niet nadacht over de voedingsstoffen die je binnenkrijgt, word je je er nu echt van bewust. Zo bestaan er langzame en snelle koolhydraten en suikers. Welke kun je het beste eten? En wat zijn goede vezels? Als je je echt verdiept in je dieet en je hiermee bezig houdt, doe je al deze nieuwe kennis op. En deze kennis kun je weer gebruiken om gezonder te leven. Ook kan het heel goed zijn dat je nieuwe, gezonde producten leert kennen door het dieet. Misschien ontdek je wel een heerlijke groente waar je nog nooit van had gehoord. Of misschien vind je het wel net zo lekker om een handje cashewnoten te eten in plaats van een zak chips. Deze ontdekkingen maken het volgen van het dieet een stuk leuker. Bovendien ga je veel bewuster eten als je een dieet volgt. Je stopt niet gedachteloos allerlei voedingsmiddelen in je mond, maar je bent echt bezig met wat je eet.

Nadelen

Het grootste nadeel van het volgen van een dieet is misschien wel dat dit maar tijdelijk is. De meeste mensen houden een dieet helemaal niet lang vol, en bovendien vallen ze na hun dieet weer terug in hun oude, ongezonde voedingspatroon. Ook zijn veel diëten te streng. Je krijgt bijvoorbeeld veel te weinig calorieën binnen, waardoor je de hele dag rondloopt met een hongergevoel. Of je krijgt niet de juiste vitamines en mineralen binnen, waardoor je sneller ziek wordt. Veel diëten zijn crashdiëten, waarbij je risico loopt op het jojo-effect. Bovendien leer je niet om gezonder te eten. Door een dieet kunnen je hormonen in de war raken, je stofwisseling kan vertragen en je hersenen begrijpen het niet.

Verantwoord afvallen

Om verantwoord af te vallen hoef je echt niet alle lekkere dingen uit je dieet te verbannen. Het is veel belangrijker om ongezonde producten te vervangen door gezondere opties, meer te bewegen en rekening te houden met de grootte van je porties. Je mag best af en toe iets lekkers eten, als je maar zorgt voor een gezonde balans. Zo is je dieet veel beter vol te houden en bouw je een gezonde levensstijl op. Sla nooit je ontbijt over en laat ook geen maaltijden staan. Voorkom ook dat je honger krijgt door genoeg eiwitrijke voeding te eten. Hierbij kun je denken aan kwark, eieren en mager vlees. Kies ook voor vezelrijke producten zoals fruit, groenten en noten. Zorg er bovendien voor dat je stress vermindert en voldoende slaapt. Door stresshormonen wordt het opslaan van vet namelijk gestimuleerd en door slaapgebrek heb je vaker honger. Beweeg voldoende door bijvoorbeeld vaker de fiets te pakken of een lekkere wandeling te maken. Sport een paar keer per week om je fitter en strakker te voelen.