Dit zijn de effecten van drugsverslaving op je gezondheid
Drugs. Ze zijn verslavend en in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. Toch worden verschillende soorten drugs nog veel gebruikt in het uitgaansleven en voor recreatief gebruik. Hoewel veel mensen weten dat drugs een bepaald effect op je lichaam kunnen hebben, weet niet iedereen wat de effecten van een drugsverslaving kunnen zijn op korte en lange termijn.
Wanneer ben je drugsverslaafd en wat doet dat met je lichaam?
Waar de één drugs nog met geen vinger aan zal raken, vindt de ander een pilletje op zijn tijd geen probleem. De vraag is: waar ligt de grens? Wanneer kun je echt spreken van een drugsverslaving en wat voor een uitwerking heeft dat op je lichaam?
Je spreekt over een verslaving wanneer je afhankelijk bent geworden van drugs. Je moet steeds meer drugs gebruiken om het gewenste effect te bereiken en als je het niet gebruikt krijg je ontwenningsverschijnselen. Dit kan bijvoorbeeld trillen of zweten zijn of je kunt ineens psychische klachten ontwikkelen. Andere tekenen van een verslaving zijn dat je sociale en/of privéleven eronder lijden, of dat je voortdurend in gevaarlijke verkeerssituaties terecht komt door het drugsgebruik. Heb je al meerdere keren geprobeerd om te stoppen, maar is dat je niet gelukt, dan is er ook sprake van verslaving. Jongeren lopen extra risico op schade aan hun lichaam, omdat hun lichaam en hersenfuncties nog niet volgroeid zijn. Ook volwassenen kunnen echter schade aan hun lichaam toebrengen door drugsgebruik. Begin je eenmaal aan drugs en raak je verslaafd, dan komen veel mensen in een vicieuze cirkel, doordat zij steeds afhankelijker worden van drugs. Merk je aan jezelf dat je verslaafd bent, of ken je iemand die verslaafd is, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk stappen te ondernemen.
Wat zijn de effecten van een drugsverslaving op korte termijn?
Afkicken van drugs kan erg lastig zijn. Toch is het belangrijk dat degene die verslaafd is of dreigt verslaafd te raken, hier zo snel mogelijk iets aan doet. Op korte termijn kunnen de gevolgen van een drugsverslaving uiteenlopend zijn. Doordat de werkzame stof cannabis in drugs iemand stemming kan versterken kun gevoelens extreem versterkt worden. Zit je niet lekker in je vel, dan kun jij je hier nog rotter door voelen. Vermoeidheid wordt onderdrukt, maar dit betekent niet dat er geen fysieke vermoeidheid is: dit zal zich op een later moment manifesteren in je lichaam. Daarnaast zijn een stijf gevoel in de kaken, rode ogen, een droge mond en keel, hartkloppingen, slechte bewegingscoördinatie, misselijkheid en benauwdheid ook gevolgen die mensen regelmatig ervaren nadat ze drugs gebruikt hebben.
Wat doen drugs op lange termijn met je?
Op lange termijn kun je, zowel als jongere als volwassene, sneller in een psychose terecht komen. Ook kun je door veelvuldig roken longschade oplopen, de hersenen kunnen beschadigd raken door extacy en amfetamine en de kans op schizofrenie wordt vergroot. Gewichtverlies, oververmoeidheid, hoofdpijn en toegenomen vatbaarheid voor infectieziekten zijn ook langetermijneffecten. Daarnaast kunnen drugs je een vale huidskleur en een grauw gelaat opleveren. Er zijn dus behoorlijk wat risico’s die je loopt wanneer je drugs gebruikt. Houd dus rekening met de risico’s wanneer je start met drugsgebruik en grijp op tijd in wanneer je vermoedt dat je verslaafd bent.