Duurzaam zwemmen
Sommige Nederlanders zijn echte waterratten en wellicht hoor jij ook tot die categorie. De keuze om te zwemmen ligt in ons kikkerlandje echter vrij miniem. Niet in elk seizoen kan er gezwommen worden vanwege de kou en als de temperaturen oplopen dan stijgt de watertemperatuur van natuurwater vaak niet zo snel mee. De ideale oplossing hiervoor is zwemmen in een zwembad, maar dat is niet duurzaam vanwege het energieverbruik dat nodig is om de temperatuur op peil te houden. Of toch wel?
Zwemmen als dagelijkse sport
Als zwemmen een favoriete sport- en recreatieactiviteit is, maar er geen openbaar zwembad in de buurt is, dan kan het lonen om zelf een zwembad aan te leggen. Mits daar ruimte voor is in de tuin natuurlijk. Om elke dag te kunnen zwemmen en om zelfs met koude temperaturen in het zwembad te kunnen duiken, is het wel zo handig als het water verwarmd is. Een abonnement op de sportschool is niet meer nodig, dagelijks baantjes trekken is de meest blessurevrije sportactiviteit.
Energie behouden
Jij krijgt meer energie naarmate je meer baantjes trekt, maar je zwembad verliest energie als je deze verwarmt maar niet goed afdekt. Daarnaast bespaar je kosten als je het warmteverlies van je zwembad voorkomt. Het is dan ook een goed idee voor de portemonnee om te kijken naar een geschikte vorm van afdekking. Er zijn verschillende soorten afdekkingsmaterialen beschikbaar. Zaak is om te kijken welke afdekking bij jouw zwembad past.
Soorten afdekking
Er is keuze uit drie materialen en toepassingen. De lamellenafdekking is een fijne vorm van afdekken, omdat het de helft van de verwarmingskosten terug kan brengen. Omdat de lamellen gemaakt zijn van PVC en polycarbonaat zorgt dit voor minder uitstralingsverlies, wat er dus voor zorgt dat de warmte goed onder de afdekking blijft. Een andere optie is een ecodeck afdekking. Dit isoleert het geheel en zorgt eveneens voor minder warmteverlies. Ook de noppenfolie is een goede optie. De folie dekt het zwembad op zo’n manier af dat de warmte in het zwembad blijft.
Welke afdekking kiezen?
Er zijn verschillende opties als het gaat om soorten afdekking, maar welke is dan het handigst om te kiezen? Welke afdekking voor jou ideaal is, ligt ook aan het soort zwembad dat je op dit moment hebt. Daarnaast kan het ook een kwestie zijn van esthetiek. Welke afdekking oogt het mooist bij het zwembad en bij de tuin? Om een goede keuze te maken is het aan te raden om contact op te nemen met een professional.