Fabels en feiten over afval scheiden
Vrijwel over alles in de wereld bestaan fabels en feiten. Zo ook over het scheiden van afval. Is het wel goed voor het milieu? Moet je alles scheiden? Bij de verwerking gaat alles op één hoop. Op al deze vragen krijg jij in dit artikel antwoord te weten.
Al het gescheiden afval wordt op één hoop gegooid tijdens de verwerking
Dit is niet waar. Gescheiden afval verwerken is namelijk veel goedkoper om te verwerken dan één gigantische hoop afval. Doordat er dan teveel afval in zit kan een magneet bijvoorbeeld al het metaal en blik niet goed er uit halen.
Gft scheiden helpt niet mee met het verbeteren van het milieu
Dit is waar én niet waar. Het is nog steeds niet duidelijk wat beter is voor het milieu: gft-afval verbranden of composteren. Er zijn nog wel genoeg redenenen om gft te scheiden:
- Het verbranden en vergisten van gft-afval is veel goedkoper dan het samen te verwerken met het restafval. Zo wordt de gemeentebelasting lager die jij als inwoner weer moet betalen;
- Gft-afval wordt steeds meer vergist waar weer biogas van gemaakt wordt;
- De compost die van het overige gft-afval gemaakt wordt is nog beter dan kunstmest, potgrond of tuinaarde. Zo wordt de grond verbeterd voor tuinen, boeren en de gemeente;
- Wanneer al het afval niet wordt gescheiden zal Nederland afvalenergiecentrales te kort komen voor het verwerken.
Gft-bakken zorgen voor een slechtere gezondheid
Dit is niet waar. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de schimmels in een gft-bak niet schadelijk zijn voor de gezondheid van de mens. Dit is mits je de gft-bak minimaal één keer per week leegt een schoonmaakt. Ook is het verstandig om deze buiten te zetten.
Wil je thuis of op kantoor meer afval gaan scheiden om zo het milieu op orde te houden? Dan kun je een rolcontainer in Breda bestellen waar al het afval in past wat jij gebruikt. Want alle beetjes helpen met een beter klimaat.