Top

Oogvlekjes laten behandelen – wat is er mogelijk?

Sport en gezondheid > Gezondheid  > Oogvlekjes laten behandelen – wat is er mogelijk?

Oogvlekjes laten behandelen – wat is er mogelijk?

Een beetje duizelig, licht in je hoofd en vlekjes voor je ogen. Dat overkomt iedereen wel eens. Misschien doordat je te snel bent opgestaan, misschien omdat je te weinig hebt gegeten. Maar wat nou als je altijd vlekjes voor je ogen ziet. Dat is best irritant. Wat is dat eigenlijk? En kun je er wat tegen doen?

Je ziet ze zweven

De term voor vlekjes voor de ogen is mouches volantes, ook wel floaters genoemd. Je ziet dan één of meerdere vlekjes voor je ogen zweven. Afhankelijk van waar de vlek of vlekjes zitten, kun je er in je dagelijks leven veel of relatief weinig last van hebben. Soms kun je er aan wennen. Maar sommige floaters zijn ronduit ongemakkelijk.

Heb je last van oogvlekjes?

Oogvlekjes kunnen zich verplaatsen naar een deel net buiten je zicht. Daardoor kan het zijn dat je helemaal geen last van de vlekjes hebt. Ook kan het zijn dat je hersenen er aan wennen en het deels uitschakelen. Dan kun je er vaak prima mee leven.

Een ander verhaal wordt het wanneer de oogvlekjes groter zijn of midden in het beeld zitten. Dan zul er wat aan willen doen. In eerste instantie zal een oogarts je adviseren er mee om te leren gaan. In veel gevallen wordt het spontaan beter. In sommige gevallen helpt het om oogdruppels of speciale brillenglazen te gebruiken.

Operatief ingrijpen

Wanneer dit allemaal niet helpt, en de vlekjes zijn erg hinderlijk, dan is operatief ingrijpen een mogelijkheid. De minst ingrijpende behandeling is een floaterlaser behandeling. Dat gebeurt met een zogeheten YAG laser, waarbij YAG staat voor yttrium-aluminium-granaat een bepaalde scheikundige verbinding.

Voor een floaterlaser behandeling krijg je eerst druppels toegediend die de pupil verwijden. Als deze zijn ingewerkt, kan de oogarts de behandeling met de laser starten. Je ziet dan rode lampjes, die zijn bedoeld om je op te focussen. Vervolgens activeert de oogarts de laser door op een knop te drukken waarbij een shot vrijkomt. Dat doet geen pijn, je kunt er hooguit van schrikken.

Een andere mogelijkheid is vitrectomie. Dat betekent dat er tijdens een operatie de hele vlek wordt verwijderd. Zo’n operatie is niet zonder risico’s en wordt daarom alleen bij uitzonderingen toegepast. Mogelijke complicaties zijn staar en het loslaten van het netvlies.

Bron: Floaterlaser.com